Hoe waterdicht zijn smartphones en wat te doen bij waterschade?

Heb je momenteel een waterschade telefoon? Stop met lezen, verwijder je simkaart uit je toestel, zet je toestel uit en kom langs aan de beekstraat 21 in Elburg!
Elke week maken we het wel mee, soms wel meerdere op 1 dag, waterschade toestellen. Ieder zijn eigen unieke verhaal: ‘In de Wc-pot gevallen, in een plas regenwater gevallen of een glas drinken over heen gegooid’.
Maar hoe werkt waterschade nou echt, wat kan je er zelf aan doen, hoe waterdicht zijn smartphones echt en wat zijn de kosten van een reparatie? Dat leggen we hier onder uit in deze verschillende mini-rubriekjes.

Hoe werkt waterschade en hoe gevaarlijk is het?
De impact van een waterschade is afhankelijk van de staat van een toestel, hier spelen veel factoren mee.
Is de telefoon ooit gerepareerd, is het toestel in de broek- of kontzak gedragen en is er andere schade aan het toestel?
Een smartphone komt altijd met redelijk sterke plak strips vanuit de fabriek, dit zorgt ervoor dat het toestel een hogere IP rating krijgt. Helaas neemt de plakkerigheid sterk af zodra een toestel open moet worden gehaald voor reparatie.
Zodra een toestel gebogen wordt in je broek- of kontzak rek je de plak strips als het ware uit, waardoor ze hun werking langzamerhand verliezen.

Zodra er vocht in een toestel komt, is de kans op corrosie en/of sluiting erg hoog. Hierdoor kunnen componenten – zelfs na enige tijd – uit het niets falen en kapot gaan. Zelfs een klein beetje vocht kan fataal worden voor een toestel.

Wat kan je doen als je telefoon dorst had?
Mocht je toestel alsnog vocht binnenkrijgen, droog je toestel zo goed mogelijk af en haal dan direct je simkaart uit je toestel. Een simkaart zoekt constant naar verbindingen, dit zijn kleine stroom pulsen en kunnen zorgen voor sluiting. Zet daarna direct je toestel uit en droog hem zo goed mogelijk aan de buitenkant. Doe je toestel in een zakje en ga direct naar een reparateur toe, deze hebben apparatuur om de telefoon goed en gecontroleerd te verwarmen. Ook kan deze het toestel openhalen om overtollig water weg te halen en alle connectoren na te kijken.
Gebruik nooit rijst, dit werkt enkel voor de buitenkant!

Wat zijn de kosten van een reparatie?
Mocht je bovenstaande stappen goed hebben gevolgd is de kans op hoge kosten nihil, hooguit een LCD dat vervangen dient te worden. Dat is altijd beter als een compleet moederbord. Afhankelijk van het toestel kun je uitgaan van €75 – €250, dit is slechts een richtprijs en elke schade is uniek.
Mocht je bovenstaande stappen niet hebben gevolgd en toch door bent gegaan met gebruiken ‘ondanks dat het werkt’ is de kans op sluiting van het moederbord en LCD verschrikkelijk groot. Waardoor een toestel soms wel volledig onbruikbaar word verklaard.Deel dit bericht
Chat openen
Hulp nodig? WhatsApp ons!
Hulp nodig? WhatsApp ons!
We staan voor je klaar.